Review Travel

LONDON FASHION WEEK vs. MERCEDES-BENZ PRAGUE FASHION WEEKEND

 Ani nevím, kde začít. Kdo tu atmosféru nezažil, nikdy nepochopí, může si to pouze představovat. Vše je tak jiné, o několik kroků vepředu, než je to v Čechách.
 
Na LFW jsem odjela několik dnů poté, co skončil MBPFW a dnem mého odjezdu začínal Unique Fashion Week, který jsem kvůli Londýnu ráda oželela. V noci jsem přijela do bytu kamarádky, u které jsem byla celou dobu ubytována - díky Bohu za kamarády, které mám ve všech koutech světa. Ráno jsem se oblékla a vyrazila. Nebylo to ale vůbec tak jednoduché, jak vám zde popisuji. Jelikož jsem po MBPFW byla totálně vyčerpaná a nastydlá (počasí se zbláznilo a ty dny bylo hrozné horko a následně všichni onemocněli), neměla jsem čas, ani chuť nějak extra řešit své outfity pro LFW. Nechala jsem to tedy až na den odletu. Samozřejmě to byly řádné zmatky a i já jsem v ten den bezradně stála nad rozházenými věcmi v šatně a snažila se vymyslet něco, co zaujme především fotografy. Řekla jsem si, že Anglie je pověstná svými bláznivými kombinacemi a nejlepší bude zvolit street style s originálními prvky. Škoda, že vám nemůžu předvést své outfity, ale bohužel všechny fotky, které mi kamarádky nafotily, jsou rozmazané, takže jediná fotka, je ta níže z Instagramu slavného portálu Lookbook.nu, který mě vyfotil s kamarádkou, bloggerkou Evou. Bohužel na fotce usekli nejpodstatnější část mého outfitu, a to Chanel boots a také zde nejsou vidět nakombinované brože Chanel, kterými jsem ozdobila svou novou kašmírovo/koženou baseballovou bundičku. Vraťme se ale k samotnému LFW. Co tam bylo tak jiné a odlišné od Čech? Tak především atmosféra..stačilo vejít do slavného Somerset House a už se na vás sesypali fotografové a nevěděli jste, kam se dřív dívat. Chvíli jsem v němém úžasu jen tak stála a pozorovala bloggery, slavné osobnosti a nasávala tamní atmosféru. V Praze je to poněkud jiné. Zde se fotografové sletí na "celebrity" a "fashion people", kterých by si v zahraničí ani jeden fotograf nevšimnul. V Londýně jsou celebritami bloggeři, a také se k nim tak obchody a další segmenty módního průmyslu chovají. Například naproti Somersetu byla speciální akce Fashion at Me London, kde po dobu LFW bylo celé horní patro s nádhernou vyhlídkou na Londýn k dispozici bloggerům, kde si mohli nabít telefon, využít wi-fi připojení, občerstvit se teplými a studenými nápoji, dát si nějakou dobrotu a ještě si každý den odnést jiný dáreček. V cizině - normální. V Praze? Wi-fi - TAK potřebná pro bloggery a hlavně pro fashion people, kteří přijeli ze zahraničí - pouze ve VIP salonku. Nepochopitelné. O občerstvení nemluvě. Za vše se u nás (draze) platí. Je vám asi jasné, že s módou je to podobné. To, co se nosí mezi bloggery v zahraničí, sem dojde teprve za pár let. I já jsem si přišla tak trochu out. Každopádně vše je k něčemu dobré a mohu říci, že to pro mě byla zkušenost k nezaplacení a od té doby hodně přemýšlím nad vším, blogem i celkovým stylem. Vymyslela jsem také jeden projekt, který vám zanedlouho představím a doufám, že vás nadchne stejně jako mě. 
 
Pokud přejdu k samotným přehlídkám, musím uznat, že v Praze se mi velmi líbily prostory Právnické fakulty, ale i minulý rok byla skvělá atmosféra v obrovském stanu přímo na Pařížské ulici. Článek o loňském ročníku MBPFW jsem psala zde. V Londýně bylo molo obrovské a lidí nespočet. V Praze i v Londýně se prezentovala spousta talentovaných návrhářů a moc se mi líbil i výběr hudby k jednotlivým přehlídkám. Když si ale na fotografiích z MBPFW nebudete všímat modelek, ale podíváte se do pozadí například na nohy sedících diváků z prvních řad, uvidíte, že se jejich obuv mnohdy zrovna "fashion" přívlastkem pyšnit nemůže. Zato v Londýně se snaží každý, i když na to třeba nemá finance, vypadat co nejvíce top a je to znát i na celkové atmosféře. Samozřejmě, i tam jsem potkala několik "zjevů", nebudu vám lhát. V Praze je to ale na denním pořádku a překvapuje mě, koho neustále média a i lidé z módní branže považují za fashion people. V cizině by si jich opravdu nikdo nevšimnul.
 
Je to znát i na přístupu Čech k zahraničí. Konkrétně jedné bloggerce se stala taková věc, a to, že požádala jednu nejmenovanou českou značku, aby jí zapůjčila outfit na LFW, oni ji ale odmítli s tím, že si "pečlivě vybírají, s kým budou spolupracovat a s kým ne", pak jsme tentýž outfit mohli vidět na lidech v Praze, kteří si s fashion moc nepotykali. Spravedlnost? Spíše hloupost. Zatímco v Čr si tento model na pseudocelebritě vyfotí pár místních fotografů a dostane se na stránky bulváru, který si nečtou vysoce postavené dámy, které by si tento outfit koupily, ale většinou lidé ze střední a nižší vrstvy, vytváří si designeři pouze pomyslný obláček reklamy, a to bez většího efektu. Zatímco kdyby půjčili daný outfit bloggerce, která by si ho vzala na LFW, pravděpodobně by se dostali do zahraničních časopisů, webů a dalších soc. sítí, kde by si tito návrháři udělali daleko větší reklamu, než v místním rybníčku a mohli by se chlubit i v českých luzích a hájích, že se jejich výrobek dostal na stránky Vogue nebo byli na Instagramu Asosu. Příjde mi, že tohle ale u nás lidé nikdy nepochopí. A proto je naše módní scéna taková, jaká je. Chlubit se můžeme pouze pár jedinci s vytříbeným vkusem, a pokud byste to hlouběji zkoumali, je to tím, že žijí nebo žili dlouhou dobu v zahraničí, a proto je jejich styl tak odlišně šmrncovní, než u jejich českých kolegů. 
 
Tento článek by mohl být v podstatě nekonečný. Možná si připravím o London Fashion Weeku ještě jeden článek, kde vám podrobněji popíšu atmosféru a jednotlivé přehlídky, protože jsem ke svému neskrývanému údivu a radosti obdržela větší množství pozvánek na fashion shows. A která byla ze všech nejvíc top? Jednoznačně Burberry 🙂
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

11 Comments

  • Reply
    Bisma Rauf
    28 September 2014 at 12:50

    Inspiring looks!

    Check out my new post Here!!!

  • Reply
    Eva
    28 September 2014 at 13:23

    Klido si mohla rict, ze ta nejmenovana bloggerka jsem ja! Super clanek x

  • Reply
    Dita
    28 September 2014 at 14:01

    Skvělý článek!!

  • Reply
    Lucieabadi
    28 September 2014 at 14:52

    Krásné fotky!

  • Reply
    Mišice
    28 September 2014 at 17:51

    Tolik krásně oblečených lidí! Pastva pro oči 🙂 Nejvíce mě zaujaly Frida šaty a ten model se zeleno-žlutými kalhoty s průstřihy 🙂 A za další článek o FW bych byla ráda! Když to čtu, připadám si, jako bych tam byla, muselo to být vážně skvělé!

  • Reply
    FloSii McCartney
    28 September 2014 at 21:10

    neskutečné outfity! miluju takové akce plné módy. ♥

  • Reply
    Nicol
    29 September 2014 at 8:16

    moc hezký článek a super výběr fotek 🙂

  • Reply
    Thuy Pham
    29 September 2014 at 23:13

    super clanek a porovnani;)

  • Reply
    Jana
    30 September 2014 at 8:50

    Vyborny clanok !!

  • Reply
    Petra F
    30 September 2014 at 16:14

    Skvěle napsané, se vším souhlasím do úplného detailu! Skvělý článek, teď mne mrzí ještě víc, že jsem si Londýnský fashion week nechala ujít. Navíc je smutná pravda, že když si tady někdo oblékne něco originálního a tím pádem jiného, už je za to odsuzován… Jsem zvědavá, zda se tento přístup v Česku vůbec někdy změní.

  • Reply
    Helen
    16 March 2017 at 22:50

    No jeste Mountfild flees mikiny, Hannah a trekove boty a jsem v Cesku ! Tohle je pro CR jako scifi ! Jo a botu neco jako Daichman s kvetinou, nebo trekove boty, at jsme v Praze jako na horach.

  • Post a Comment

    error: Content is protected !!