Travel

RESORT SVATA KATERINA

Už je to sice delší doba, ale konečně jsem se dostala k tomu, abych pro vás sepsala své zážitky z pobytu v Resortu Svatá Kateřina. Kdo mě sleduje na Instagramu, určitě viděl mnoho stories (které jsou mimochodem stále v highlights s názvem Kateřina), kde jsem ochutnávala všechna ta krásně vypadající jídla, zkoušela pravé ajurvédské masáže a užívala si klidu v přírodě, který občas potřebuje každý z nás.

Resort Svatá Kateřina leží na pomezí Čech a Moravy přímo v lese, daleko od civilizace, takže už když k němu přijíždíte, cítíte radost a klid na duši. Přímo do Resortu je zákaz vjezdu všech motorových vozidel, přiveze vás pouze speciální transport z Počátek (kde si můžete nechat vůz na jejich hlídaném parkovišti). Můžete si tak místo motorů vychutnat naprostý klid, zpěv ptáků, šumění stromů a také léčivou studánku, která vyvěrá ze země v kapličce pod kostelem přímo v areálu.

Můžu říct, že přesně tohle jsem potřebovala. Klídek od okolního světa, odpočinek od mobilu a laptopu. Vychutnat si skvělé jídlo a pití a nechat se hýčkat. Resort Svatá Kateřina není ale zaměřen pouze na odpočinek. Je perfektní volbou pro ty, kteří se snaží shodit nějaké to kilo nebo milují jógu a ajurvédu. Jsou zde speciální programy pod vedením kvalifikovaných trenérů a dietologů, ze kterých si každý vybere opravdu každý. Před hlavní budovou si můžete půjčit kola, udělat si procházku v lese nebo jen tak meditovat. Moc se těším, až si tam znovu vyjedu v teplých letních měsících a vyzkouším všechny výlety a aktivity na vlastní kůži.

Já jsem pobyt ve Sv. Kateřině trávila ještě když bylo poměrně chladno a dost foukalo a i přesto, že i v zimních měsících má Sv. Kateřina svůj půvab a máte možnost mnoha venkovních aktivit, jsem zimomřivec, takže jsem si užívala spíše wellness. Můj pobyt byl tedy v chladném počasí zaměřen na gastronomii a zkoušení procedur v nově otevřeném pavilonu, který vypadá jako byste přišli do jiného světa. Tamní atmosféra vás sama vybuzuje k šeptání, protože nechcete porušit zdejší klid.

Ke zdejšímu jídlu by se hodil napsat snad samostatný článek, který by byl dlouhý jako celá kniha, protože takový kulinářský zážitek jsem opravdu nečekala. Kromě klasických jídel, které Resort Svatá Kateřina nabízí, jsou zde pak víkendová menu, ze kterých jsem ochutnala Hovězí Wellington a můžu říct, že lepší jsem nejedla. Až jsem litovala, že jsem ho ochutnala jen v neděli večer, kdy začínal můj pobyt a končilo víkendové menu. Níže si můžete prohlédnout, na čem všem jsem si pochutnala. Až tam pojedete, tak nesmíte vynechat místní specialitu, Nepečený kokosový dort z mascarpone zdobený čokoládou, který se doslova rozplývá na jazyku. Garantuju vám, že lepší jste neochutnali. Dalším oblíbeným dezertem se pro mě stal Čokoládový fondant s domácí jahodovou zmrzlinou a čerstvou mátou. I když většinou nejím čokoládové dorty, tohle jsem musela zkusit a opravdu stojí za to!

Výborné bylo také Šafránové rizoto s grilovanými krevetami, Pappardelle s ragú z hovězí svíčkové a kromě zmiňovaného Hovězí Wellington, za který bych dala Řád zlaté vařečky šéfkuchaři, jsem si naprosto zamilovala Rib-eye steak s fazolovými otýpky, rozmarýnovou solí a višňovou demi-glace. Milovníky české kuchyně určitě nadchne Konfitované kachní stehno na tymiánu se zelím z červené řepy s bramborovo-cibulovými knedlíčky nebo Hovězí svíčková zahuštěná kořenovou zeleninou s bylinkovým knedlíkem, které byly také vynikající.

Své místo v tomto článku si ale zaslouží i kuchař Gary Wright, jež je jediným ajurvédským kuchařem u nás a jehož stravu jsem měla tu čest ochutnat. Musím se přiznat, že nejdřív jsem se toho trochu bála nebo spíš do ní neměla při výběru z výše jmenovaných jídel vůbec chuť, ale když jsem se odhodlala ochutnat obědové menu, byla jsem překvapená a přísahám, že nezbyl ani jeden drobeček! Vtipné je, že Gary, místní ajurvédský šéfkuchař, původem z UK, není původně vůbec kuchař, ale vlasový mág! Nakonec se ale z jeho koníčku po sedmi letech studií Ajurvédy a šesti letech strávených v Indii, kde nasával zkušenosti tamní kuchyně a kultury, stala i práce a začal pracovat pro Sv. Kateřinu.

Z jeho ajurvédské stravy jsem ochutnala polévku z červené řepy, jako hlavní chod chick pea masala s rýží, salát a dezert. Gary byl tak hodný a sepsal mi i postupy, jak jednotlivé chody připravit. Mohu říci, že až pojedu do Resortu Svatá Kateřina podruhé, určitě vyzkouším ajurvédskou stravu po dobu celého pobytu, protože po tomto jídle jsem se cítila krásně najezená, nesmírně jsem si pochutnala, ale přitom jsem se cítila naprosto lehce. Donutilo mě to přečíst si o ajurvédské stravě i pár článků a těším se, až znovu něco z toho okusím.

K Ajurvédě však patří také i masáže, konkrétně jsem vyzkoušela Kati - Vasti, což je terapie zaměřená k odstranění bolesti v dolní části zad, při níž se využívá speciální pasty vytvořené z mouky, která se umisťuje ve tvaru kruhu na bolestivá místa a poté se plní teplým olejem, který prohřívá svaly a uvolňuje napětí. Perfektní pro ty, kteří tráví mnoho času v sedě u počítače. Dále jsem vyzkoušela také masáž s názvem Podikizhi, což je celotělová olejová masáž s využitím speciálního oleje, při níž je tělo zahříváno přikládáním bylinných obkladů a zábalů. Dochází ke stimulaci krevního oběhu, toku lymfatického systému, podpoře vylučování toxinů z těla a také uvolnění ztuhlosti a bolesti svalů. Pomáhá také při artritidě.

Jak vidíte, při pobytu v Resortu Svatá Kateřina jsem si nejen pochutnala, odpočinula si, ale také se i trochu vzdělala v oblasti ajurvédy. Příště se zaměřím i na výlety po okolí a sportovní aktivity a určitě vás budu informovat, co všechno se tam dá dělat v létě. Co vím však už teď, tak to, že okamžitě po příjezdu skočím do jejich přírodního bazénku!:))

3 Comments

  • Reply
    RESORT SVATA KATERINA – Blogie.cz
    29 May 2019 at 14:08

    […] post RESORT SVATA KATERINA appeared first on […]

  • Reply
    Januu
    29 May 2019 at 20:46

    Olinko, krásný a precizní popis a moc pěkné fotky, opravdu vše máte do detailu vyladěné a to se mi na Vás líbí, snad budete přidávat častěji a častěji, ale zase oceňuji kvalitu nad kvantitou ❤️
    jinak odkud máte ty pěkné velké náušnice.. kruhy? Pořád marně scháním
    Děkuji a mějte se krásně

    • Reply
      oliwye
      5 June 2019 at 12:02

      Děkuji, Janičko!:)) Budu se snažit! Zrovna mám rozepsaný článek:) Jinak ty kruhy jsou z Luxurybags a jsou od Hermés. Jsou super, ale existuje i mnoho krásných levnějších variant:)

    Post a Comment

    error: Content is protected !!